Index artículos


 

Artículos EMDR 

ELS NENS I L'ESTRÉS POSTRAUMÀTIC

Dolors Capellades

Què és el que pot causar estrès postraumàtic en un nen?

Una situació suficientment impactant per ell, ja sigui una situació viscuda, o explicada per algú, una cosa que ha vist o que ha sentit, una cosa real o imaginaria. Per tant, qualsevol cosa que el nen experimenti amb una intensitat exagerada, pot esdevenir un desencadenant de l'estrès postraumàtic (TEPT).

És fàcil pensar que tan sols són traumatitzants els fets violents viscuts en primera persona, però l'experiència clínica mostra que molts nens pateixen d'estrès postraumàtic, després d'haver vist una pel.lícula de cinema on es produeix una estampida de hienes, o unes noticies per TV on surten nens ferits de guerra, o després d'un joc de cuca amagar on el lloc més adequat els hi ha semblat que era un armari, del que després han cregut que no podien sortir, o aquells que es perden en uns grans magatzems i creuen que no trobaran mai mes als seus pares. Aquests fets semblen trivials a ulls d'un adult, però els nens tot i que disposen dels mecanismes necessaris per que, fins i tot, els fets més impactants passin a la memòria i després al record, no disposen de la suficient experiència que atorga l'edat, i que facilita aquest procés. Això explica les diferències individuals davant situacions susceptibles de ser traumàtiques, i també explica que a vegades puguem observar símptomes d'estrès postraumàtic en nens, que segons els seus pares no han patit mai cap succés destacable de violència o ensurt.

Que passa quan de l'experiència no en fem un record?

Doncs que l'experiència queda sempre en temps present en la vida de la persona, en aquest cas un nen, com si acabés de passar, i poc a poc es converteix en una forma de veure el mon. El nen mira constantment de que no torni a passar, o fuig de les coses que semblen perilloses, o de les que li recorden allò. De manera que una part de la seva activitat diària queda sempre a disposició d'aquella experiència. Es tornen nens hipervigilants, irritables i controladors, sovint tenen pesadilles i moltes vegades, durant el dia, els hi venen al cap, les imatges o els sons de l'experiència, això els transporta automàticament a un estat ansiós, que es va generalitzant i es va constituint com a característica de personalitat del nen.

Hi ha tractament pel TEPT?

EMDR és un sistema de desensibilització d'experiències traumàtiques molt eficaç, tant en adults com en nens. El treball que es realitza es pot centrar molt en sensacions, important quan es treballa en nens de curta edat, o en cognicions, quan el treball és amb adults, i els resultats són evidents en els dibuixos dels nens i en les cognicions i la fisiologia en els adults.